miércoles, 11 de mayo de 2016

Característiques de l´escalfament

Bon día!

Avui veurem quines característigues ha de tindre un escalfament adecuat.
Com sempre, hem de recordar que tota sessió d´activitat física o esportiva, sense excepció, ha de tindre tres parts diferenciades: escalfament, cos central o sessió i, per últim peró no menys important, retornament a la calma.

CCO. Font: Pixabay.

Si volem fer un escalfament correcte, hem de respectar les següents característiques:

  • 1ºL´escalfament té un ordre definit. Pot realitzarse des del cap als peus, o a l´inrevés. Amb això què aconseguim? No oblidarem mai cap part del cos, ni quan fem mobilitzacions d´articulacions ni quan fem estiraments.
  • 2ºL´escalfament es progressiu. El nostre organisme es com una màquina, per exemple com un cotxe o una moto. No pots accelerar-lo súbitament des de l´inici. Començarem l´activitat de manera suau i augmentarem progressivament l´intensitat.
  • 3ºL´escalfament té dues parts: general i específic. La segona part ha de respondre concretament a l´activitat que farem. Això vol dir que posarem especial cura en l´escalfament de articulacions i músculs més implicats en l´activitat que practicarem (com per exemple el muscle en pilota valenciana).
  • 4ºL´escalfament ha de tindre una duració òptima: Com hem dit abans, l´escalfament té una duració d´aproximadament un 20-25% de tota la sessió. Ni més, ni normalment menys (amb l´única excepció de exercicis molts suaus, de corta duració i inespecífics). Si el temps es massa curt, els beneficis de l´escalfament no es donen i, de vegades, arriben les lesions. Si l´escalfament es massa llarg, no farem una bona sessió central, ja que ens trobarem massa esgotats.
  • 5ºL´escalfament ha de tindre mobilitzacions articulars i estiraments. Son dos coses que no podem faltar mai a un escalfament ben fet. Encara que hi ha moltes opinions sobre els estiraments (hi ha qui diu que, al estar el múscul encara fred, pots ocasionar lesions, per exemple), els considerem importants ja que preparen els músculs per a l´esforç posterior. Ja veurem més en davant que sempre podem triar un tipus d´escalfament o un altre segons l´activitat que faré.

Adeu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.